Betyg: 4.4

"Jag och min partner, tjej, kille delar inte på hushållsarbetet"

relationslabbet

Vårt förhållande till städning kan variera mycket. Precis som med skönhet ligger begreppet välstädat i betraktarens ögon. Vi har alla olika nivåer av vad vi anser som välstädat. Om man vuxit upp i ett hem där mattfransarna skulle kammas ofta är det inte konstigt om du har en mycket låg tolerans för oreda. Om din partner å andra sidan vuxit upp i ett hem med två föräldrar som är bohemer som inte var så noga med städningen är det inte konstigt om ni kommer att ha återkommande gräl om städningen. Det finns inte sanningar vad som är exakt rätt och fel, men det betyder inte att vi kan ha vissa grundläggande normer.

 • Man stänger skåpsdörrarna i köket efter sig.

 • Man spolar efter sig på toaletten.

 • Man lägger inte blöta handdukar i sängen.


"Min partner, tjej, kille är pedant"Det är överkurs att

Kamma mattfransarna.
Kratta grusgången varje dag.
Ställa alla klockorna i huset varje dag.

Redan som barn lär vi oss att städning är väldigt laddat. Du kanske har fått höra du är en riktig lortgris, hur kan du bo i en sådan här svinstia?, samtidigt som våra föräldrar tittar på oss med nedlåtande blick. Det är inte ovanligt att det är kopplat till avsmak och skuld. Därför är det inte konstigt att städning blir laddat. Detta förstärks också av att många föräldrar kan använda skuld som vapen för att få sina barn att hålla ordning. Många människor kan därför uppleva en omedveten press när det gäller städning för att vi inte skall uppfattas som lata. Ordningssamhet kan till och med bli ett moraliskt dilemma. Det är dessa känslor av avsmak och skuld som drar igång våra diskussioner om hushållsarbete. Vi kan ibland leva med en skräck att omvärlden skulle upptäcka att vi inte sköter vårt hushållsarbete. Tänk bara på om någon skulle be att få följa med dig hem och titta hur du har det. Det är lite stökigt, jag hann inte bädda bla bla bla. Någonstans djupt inom oss finns det en skräck för att vi inte skall bli älskade eller respekterade.
Du vet redan att omsorg, uppskattning, omtanke och respekt är nödvändiga ingredienser i ett hälsosamt förhållande. Tyvärr blir ibland hushållsarbete slagfältet där vi strider för dessa behov.


Just nu kan du göra vårt relationstest gratis! www.lovetestnow.com

Kommentarer

Vilken fullträff till artikel! Som funktionehindrad kan jag inte hålla så snyggt jag vill - och mina tankar om detta kom i ord i artikeln. Jag vill ha städat och snyggt - men orkar och kan inte och skäms...
Piia-Liisa
2009-07-13 20:50:00


Har också tänkt föra statistik, för när man diskuterar saken med sambon så vränger han till det, så mina enstaka "övertramp" typ en glömd kaffekopp någon enstaka gång blir enormt mycket större än det faktum att jag gör så gott som ALLT tråkigt hushållsarbete..plocka i och ur diskmaskin, plocka i och ur tvättmaskin, tumla och hänga kläder, dammsuga, torka golv, dammtorka, handla, sortera sopor, plocka, städa toaletter.Han retar gallan på mig med uttalande som " han måste han inspiration" för att kunna ta tag i dessa saker...kan säga att jag dessutom jobbar heltid och hade samma saker att sköta när han gick här hemma arbetslös...min teori är att dessa människor som gör så här, helt enkelt utnyttjar det faktum att de har en snäll partner..vem skulle inte vilja ha en piga, som gjorde allt de där trista..tror jag ska skicka en faktura på hushållsnära tjänster till honom..mohahah
Mia
2009-05-18 13:08:44


Hej! Vi har två småbarn. Till skillnad mot er så är det tvärtom här. Jag som man och pappa gör nästintill allt här hemma. Min fru och jag har levt 6 år tillsammans. Jag har fått skit för allt, jag som tyckte att jag gjorde tillräckligt hemma. Jag har under de senaste 1.5 åren fört statistik på allt arbete (för mig själv för att verkligen förstå om jag är så dålig eller ej) och resultatet är skrämmande. Tex så har hon duschat/badat våra barn 9+12 ggr på 1.5 år. Jag har haft egentid 8 ggr mot hennes 64. Mvh
Pappa!
2009-03-07 12:47:14


Jag brakar dagligen med min pojkvan om stadning. Visst, han stadar... men bara nar han har gjort mig upprord och vill gora mig glad. Annars sa ar det jag som stadar hemmet, tvattar klader, slanger hans fimpar efter att han rokt. jag ar sa JAVLA trott pa det!
Katta
2009-03-05 16:26:53


Största problemet är väl att mannen tycker att han gör utomhussysslor och då kan kvinnan ta hand om det inomhus. Han byter däck på bilen m.m. Att kvinnan även heltidsarbetar idagens samhälle är något männen inte riktigt hängt med på när det gäller hushållsysslorna.
Mona
2008-03-31 14:19:12


Egentligen är väl det största problemet i många förhållanden där man bråkar om städning och annat hushållsarbete att det alltid är en i familjen som gör mycket mer än de andra. I vår familj är alla överens om att det ska se någorlunda snyggt ut och att grejer ska ligga på sin plats och att tvättkorgen inte ska vara överfylld. Tyvärr har inte alla samma ordningssinne och det blir den snälla, trötta mamman - frun som får ta hand om nästan allt trots att hon är självförsörjande arbetare.
Karin
2007-09-20 14:00:48


åtta + ett = *
Testa din relation med våra test Diskutera Din relation

* Samtliga fält är obligatoriska
Instruktioner - Så lämnar du en kommentar:
Signatur * - Skriv ett namn eller smeknamn, och använd gärna ett som ingen annan använder. Det underlättar om ni önskar hänvisa till en annan kommentar. En signatur får vara max 10 tecken inklusive blanksteg.
Kommentar * - Skriv ditt meddelande eller kommentar. Svenska är att rekomendera men engelska kan också gå bra. Använd så bra språk som möjligt och undvik svordomar. En kommentar får vara max 1000 tecken inklusive blanksteg och kan inte innehålla länkar (url:er).
Kontrollfråga - Svara på kontrollfrågan genom att bokstavera svaret på svenska. Exempel: noll + noll = noll (noll används inte i säkerhetsfrågan)

Materialet på din skärm är intellektuell egendom och upphovsrättsskyddat av Optimera med mera KB.
All kopiering utan tillstånd kan resultera i rättsliga åtgärder.
© Optimera med mera KBSamarbetar med:

Gör vårat relationstest gratis
Gör vårat relationstest gratis. Värde 99kr.

Så här sa våra kunder om testet:

Följ Jonas Gådes blogg om personlig utveckling. 120,000 har redan laddat hem hans bok gratis
terapi
  terapiutbildning och coahing NLP kurser 
  Annons
  It support?
  it support och datorproblemHar du Datorproblem och behöver It support?
  Vi fixar det åt dig!